In 1990 en 1991 werden de eerste voorbereidingen getroffen vanuit het Berghaus in Amsterdam en het World Fashion Centre in Amsterdam. Het zogenoemde “Nispo-team” werd opgericht als initiatiefgroep. Dit team bestond uit Dick van Rijmenam, oprichter en voorzitter vanuit van Rijmenam Sport & Mode Ag./SportsNetwork, Ed van der Vlugt van Elefanti/Protest, Eric Mutsaerts van Muspotex, Jack van Gelder Promotion en Dick Beemster van Reebok.
Naast deze initiatiefgroep werd een gespreksgroep gevormd die vertegenwoordigers uit de sport- en modebranche samenbracht. Onder hen waren Peter Dankaart Sr. van Daka, Noud van Hout van Hout Brox, leden van de F.G.H.S. en F.S.N. (nu Mitex), en inkoopcombinaties zoals Samen Sterk/Euretco en Top Kring/Intres.
Deze groepen kwamen regelmatig bijeen om de voortgang van het project te bespreken en nieuwe ideeën uit te wisselen.
Om draagvlak te creëren en de haalbaarheid te toetsen, werd Maas van Drie en Herman Broekhof van Tendens/SportPartner betrokken voor publiciteit. In samenwerking met de initiatiefgroep organiseerden zij een grootschalige enquête onder leveranciers en detaillisten. De resultaten van deze enquête waren bijzonder positief: 87% van de leveranciers en 93% van de detaillisten spraken hun steun uit voor een centraal gelegen centrum.
In december 1991 werd een eerste folder verspreid om intentieverklaringen te verzamelen en de plannen om te zetten in concrete bouwvoorstellen. De locatie werd vastgesteld in Vianen. Hier zou een indrukwekkend gebouw verrijzen, compleet met een theatergebouw vergelijkbaar met “De Doelen” in Rotterdam. Dit theater was bedoeld voor evenementen zoals modeshows, prijsuitreikingen zoals Sportman/Sportvrouw/Sportteam van het Jaar en grootschalige presentaties op het gebied van mode, sportmode, high-end fashion en muziek.
Rudy Stroink van Trammel Crow Nederland/Europe, schoonzoon van Cor Zadelhoff Vastgoed, meldde zich aan voor de exploitatie van het centrum. Stroink stelde bovendien twee alternatieve locaties voor, mocht het oorspronkelijke plan in Vianen om welke reden dan ook niet haalbaar blijken. Deze alternatieven waren Centrum Nieuwegein en het Beko-gebouw in Leusden. Zijn rechterhand in dit proces was onder meer een toen nog jonge Mark Zwinkels.
De plannen werden uiteindelijk bijgesteld en het project verhuisde naar Leusden. Hier werd het huidige Sports Business Center gerealiseerd, een naam die destijds door het team werd bedacht.
De plannen werden uiteindelijk bijgesteld en het project verhuisde naar Leusden. In 1996 opende het Sports Business Center hier officieel zijn deuren met een oppervlakte van 8.800 m², onder beheer van vastgoedontwikkelaar TCN. De groei zette zich voort met uitbreidingen in 1997, 1998 en 2001, waarmee het centrum uitgroeide tot maar liefst 22.000 m².
In 2012 kreeg het SBC een vernieuwde entree en werd het parkeerterrein uitgebreid om bezoekers beter te faciliteren. Datzelfde jaar ging TCN echter failliet, waarna in 2013 een nieuwe eigenaar het beheer overnam, met property management uitgevoerd door Sphinks.
In 2016 werd het centrum eigendom van M7 EREIP IV Dutch PropCo 2 B.V., waarna het in 2024 opnieuw van eigenaar wisselde. De huidige eigenaar is M-Tower.
Met dit project heeft de initiatiefgroep een blijvende impact gehad op de sport- en modebranche in Nederland. Het Sports Business Center in Leusden is uitgegroeid tot een toonaangevend ontmoetingspunt voor professionals uit de industrie en blijft zich ontwikkelen als hét centrum voor de sportretailbranche.
Bekijk hieronder een aantal foto’s van het centrum uit 1997.
Sports Business Center
Plesmanstraat 1
3833 LA Leusden
Tel: +31(0) 33 432 03 02
E-mail: receptie@sportsbusinesscenter.nl
| Algemene voorwaarden
| Privacy Policy
| Sports Business Center
|